Ξανθή Γούναρη Sonoco: Αιφνίδιο λουκέτο στα εργοστάσια της αμερικανικής πολυεθνικής στην Ελλάδα. Γιατί κλείνουν τα εργοστάσια της Sonoco Ελλάς σε Κιλκίς και Θεσσαλονίκη λίγα 24ωρα μετά τη Γιούλα – Στο δρόμο 90 εργαζόμενοι – Η χαμένη επένδυση των 3 εκατ. ευρώ.
Πριν στεγνώσει καλά-καλά το μελάνι των δεκάδων απολύσεων στο ιστορικό εργοστάσιο Γιούλα, την τελευταία εν λειτουργία υαλουργία της χώρας που κατεβάζει οριστικά ρολά στο τέλος Μαρτίου, δύο ακόμη παραγωγικές μονάδες, στη Νεοχωρούδα της Θεσσαλονίκης και στο Σταυροχώρι στο Κιλκίς, ανακοινώθηκε ότι βάζουν λουκέτο, αποδεικνύοντας πως όχι μόνο δεν αλλάζει το παραγωγικό μοντε΄λο, όπως διατείνεται η κυβέρνηση, αλλά κι ότι η αποβιομηχάνιση επιταχύνεται παρότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη ενισχύεται, σύμφωνα τον Economist. Ο λόγος για τα δύο εργοστάσια της χαρτοποιίας Sonoco Ελλάς Α.Ε., θυγατρικής του αμερικανικού κολοσσού στον κλάδο της συσκευασίας Sonoco Products Co., με έδρα στο Hartsville της Νότιας Καρολίνας.
Οι περίπου 90 εργαζόμενοι στο Κιλκίς (παραγωγή) και στη Θεσσαλονίκη (συσκευασία) έμαθαν αιφνιδιαστικά τα κακά μαντάτα όταν επέστρεψαν στη δουλειά μετά την αργία της 25ης Μαρτίου. Οι ανακοινώσεις έγιναν από τους επιτελείς της εταιρείας στο Λουξεμβούργο, όπου εδρεύει η Sonoco Alcore Sarl, ο ευρωπαϊκός βραχίονας της πολυεθνικής, έχοντας στην ευθύνη του 70 εργοστασιακές μονάδες στη γηραιά ήπειρο σε 18 χώρες.
Η ελληνική εταιρεία αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να κλείσει οριστικά στις 31 Μαΐου, προκειμένου, στο μεσοδιάστημα, να εξυπηρετήσει τις παραγγελίες που υπάρχουν. Με βάση όσα ειπώθηκαν από τους ξένους διοικούντες και μετέφεραν στον ΟΤ οι εργαζόμενοι, οι οποίοι κυριολεκτικά έπεσαν από τα σύννεφα μένοντας χωρίς δουλειά αφού τίποτα δεν προμήνυε το λουκέτο, το υπέρογκο ενεργειακό κόστος ήταν η αιτία που πάρθηκε η απόφαση να σβήσουν κι αυτά τα φουγάρα.
Η χαμένη επένδυση
Αξίζει να αναφερθεί ότι η εταιρεία επιχείρησε να αντισταθμίσει το υψηλό ενεργειακό κόστος που της αφαιρούσε «πόντους» συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό. Συγκεκριμένα επένδυσε περί τα 3 εκατ. ευρώ στην κατασκευή αναερόβιου βιολογικού αντιδραστήρα με ταυτόχρονη παραγωγή βιοαερίου. Ωστόσο δεν μπόρεσε να προχωρήσει στη δεύτερη φάση (σ.σ. αξιοποίηση της πράσινης ενέργειας) καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ δεν την ενέταξε στο δίκτυο λόγω έλλειψης χωρητικότητας.
Αύξηση τζίρου με ζημιές στην τελευταία γραμμή του ισολογισμού
Με βάση τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της εταιρείας στο ΓΕΜΗ για την οικονομική χρήση του 2021, ο κύκλος εργασιών της ανήλθε στα 19.932.910 ευρώ αυξημένος κατά 34% σε σχέση με το 2020.
Παρά τις θετικές επιδόσεις στον τζίρο το αποτέλεσμα της χρήσεως προ φόρων και τόκων διαμορφώθηκε σε ζημιά 350.761 ευρώ. Ζημιογόνο ήταν και το αποτέλεσμα μετά φόρων (-540.335 ευρώ). Το σύνολο των υποχρεώσεων της Sonoco Ελλάς Α.Ε. το 2021 ανήλθε σε 4.829.251 ευρώ, με τα χρωστούμενα στους προμηθευτές (2.543.889 ευρώ) να είναι το κυριότερο κονδύλιο. Όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις η διοίκηση αισιοδοξούσε ότι τα αποτελέσματα της εταιρείας για το 2022 θα ήταν κερδοφόρα.
Με παρουσία στην Ελλάδα από το 1997
Η Sonoco Ελλάς Α.Ε., μέλος της νεοσύστατης Ένωσης Βιομηχανιών Χάρτου Ελλάδας, κλείνει μετά από σχεδόν 30 χρόνια συνεχόμενης επιχειρηματικής δράσης στην ελληνική αγορά, διαθέτοντας μάλιστα μέχρι πρότινος συνολικά 4 εργοστάσια ανά την επικράτεια.
Η πρώτη «επαφή» των Αμερικανών με τον παραγωγικό ιστό της χώρας έγινε στις αρχές του 1997 όταν μέσω της Conitex Sonoco, τον μεγαλύτερο κατασκευαστή χάρτινων κώνων και κυλίνδρων για την κλωστοϋφαντουργία παγκοσμίως, «μπήκαν» στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ΕΒΙΕΝ Α.Ε., αγοράζοντας το 35%. Η εν λόγω συνεργασία έδωσε νέα ώθηση στην ΕΒΙΕΝ, που με τη βοήθεια της Sonoco, ξεκίνησε την παραγωγή προϊόντων χάρτινης κυλινδρικής συσκευασίας για τους κλάδους των τροφίμων και της κλωστοϋφαντουργίας. Το 1998 η ελληνική εταιρεία εξαγοράστηκε πλήρως.
Ας σημειωθεί ότι η Conitex Sonoco Ελλάς – Βιομηχανία Εξαρτημάτων Νηματουργίας Μ.Α.Ε. με έδρα στη Νεοχωρούδα, στη Θεσσαλονίκη, πριν λίγες μέρες και συγκεκριμένα στις 11 Μαρτίου 2024 απορροφήθηκε από την Sonoco Ελλάς Α.Ε. Η εν λόγω εταιρεία από τα τέλη του 2016 παράγει χάρτινες γωνίες συσκευασίας για προστασία των εμπορευμάτων κατά την μεταφορά μιας και η ζήτηση από την κλωστοϋφαντουργία σχεδόν μηδενίστηκε.
Στην ίδια περιοχή βρίσκεται και το εργοστάσιο μεταποίησης της εταιρείας όπου παράγεται «μαδρέν» δηλαδή χάρτινοι κορμοί συσκευασίας προϊόντων. Η πρώτη ύλη, ήτοι το χαρτί από ανακύκλωση, παράγεται στο Κιλκίς. Η εταιρεία στο Σταυροχώρι στο Κιλκίς διαθέτει σύγχρονες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, που εκτείνονται σε 5.500 τ.μ.
Ο… ζυμαρούλης και το κλείσιμο του εργοστασίου στα Οινόφυτα.
Εκτός των 2+1 εργοστασίων στη βόρεια Ελλάδα ο αμερικανικός όμιλος διέθετε μέχρι πρότινος και μια τέταρτη παραγωγική μονάδα στα Οινόφυτα. Εκεί παράγονταν cans (χάρτινοι κύλινδροι) για τρόφιμα. Ειδικότερα εξυπηρετούνταν το εργοστάσιο της General Mills Hellas, η οποία ήταν πιο γνωστή στην αγορά με το σήμα «Pillsbury» των ομώνυμων προϊόντων ζύμης. Όμως η ελληνική θυγατρική του πολυεθνικού ομίλου General Mills τον Μάρτιο του 2022 προχώρησε στην πώληση του εξοπλισμού παραγωγής ζύμης στη γαλλική Cerealia Lievin, με αποτέλεσμα το εργοστάσιο των Οινοφύτων της Sonoco να μείνει χωρίς αντικείμενο και να σταματήσει η λειτουργία του.
Ρεκόρ κερδών για τον όμιλο.
Με ιστορία 125 ετών η Sonoco Products Co. συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων παραγωγών προϊόντων συσκευασίας παγκοσμίως. Με καθαρές πωλήσεις περίπου 6,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023 σε σύγκριση με 7,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, η εταιρεία έχει περίπου 22.000 υπαλλήλους που εργάζονται σε περισσότερες από 300 εργοστασιακές μονάδες σε όλο τον κόσμο, εξυπηρετώντας μερικές από τις πιο γνωστές μάρκες.
Το προσαρμοσμένο EBITDA ήταν 1,07 δισεκατομμύρια δολάρια για το 2023, μειωμένο κατά 8% σε σχέση με το 2022, ενώ τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή (EPS) ήταν 5,26 δολάρια για ολόκληρο το έτος. «Πετύχαμε ρεκόρ λειτουργικών ταμειακών ροών, ρεκόρ ελεύθερων ταμειακών ροών, ρεκόρ παραγωγικότητας και επενδύσαμε ένα ποσό ρεκόρ για να προωθήσουμε τη μελλοντική ανάπτυξη και κερδοφορία», δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής της Sonoco, Rob Dillard. Οι μετοχές του αμερικανικού ομίλου διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.