Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΡΙΕΤΙΕΣ – ΔΕ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΥΞΗΣΟΥΝ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ*

Συνάδελφοι/-ισσες

Το προηγούμενο διάστημα Μητσοτάκης και Γεωργιάδης ‒με τη συμβολή των χρυσοπληρωμένων από την κυβέρνηση ΜΜΕ‒, πανηγύρισαν για την «επιστροφή» των τριετιών, που είχαν παγώσει κατά τη διάρκεια των Μνημονίων, και καλλιέργησαν προσδοκίες ότι θα έρθουν επιτέλους αυξήσεις στους χαμηλόμισθους εργαζομένους! 

Ουσιαστικά, τα κόμματα που στήριξαν και εφάρμοσαν τα Μνημόνια (ΝΔ ‒ ΠΑΣΟΚ ‒ ΣΥΡΙΖΑ) για να σώσουν τις τράπεζες εξαπολύοντας πρωτοφανή επίθεση στους εργαζομένους και στα δικαιώματά τους και αφού αυτά τα 12 χρόνια μας έκλεψαν χρήματα βάζοντας ταβάνι τις 3 τριετίες, έρχονται τώρα να μας κλέψουν και τα 12 χρόνια εργασίας (2012-2024). Αυτά τα χρόνια χάνονται, δεν υπολογίζονται αναδρομικά. Το περίφημο «ξεπάγωμα» των τριετιών αποδεικνύεται κοροϊδία! 

Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024

Ψήφισμα αλληλεγγύης στο Νίκο Χαραλαμπόπουλο και στο δίκτυο ελεύθερων φαντάρων «Σπάρτακος»

Για ακόμη μια φορά επιχειρείται να χτυπηθεί το κίνημα αλληλεγγύης των στρατευμένων μέσω νέας δίκης κατά του Δικτύου Ελευθέρων Φαντάρων «Σπάρτακος» και της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων, με κατηγορούμενο τον Νίκο Χαραλαμπόπουλο.

Η κατηγορία, ύστερα από μήνυση αξιωματικού που υπηρετούσε στη Χίο, είναι «συκοφαντική δυσφήμιση» λόγω της δημοσίευσης στο blog της Επιτροπής και το Δικτύου καταγγελίας στρατευμένων για όσα συνέβαιναν στις μονάδες τους. Η δίκη θα πραγματοποιηθεί στο τριμελές πλημμελειοδικείο Χίου στις 6 Ιουλίου. Δύο χρόνια και μερικούς μήνες νωρίτερα, τον Μάιο του 2021, σε μια αντίστοιχη δίκη στην Αλεξανδρούπολη, η κατάληξη ήταν η πανηγυρική αθώωση του Νίκου Χαραλαμπόπουλου και η μεγάλη ήττα της προσπάθειας φίμωσης του αντιπολεμικού κινήματος από τα επιτελεία του στρατού.

Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024

Ενα πετυχημένο μποϋκοτάζ

Από τις λίγες ευχάριστες ειδήσεις που διαβάζουμε είναι κι αυτή που μας γνωστοποιεί ότι η McDonald’s υπέστη σοβαρές οικονομικές ζημιές μετά το μποϊκοτάζ που υπήρξε όταν η πολυεθνική εταιρεία παραχώρησε χιλιάδες δωρεάν γεύματα στα στρατεύματα των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), επιβραβεύοντας ουσιαστικά τους σφαγείς σιωνιστές του ισραηλινού στρατού κατοχής, και τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττουν στη Γάζα!

Ο διευθύνων σύμβουλος της McDonald’s Chris Kempczinski αποκάλυψε ότι η εταιρεία έχει υποστεί «σημαντικό επιχειρηματικό αντίκτυπο», μετά από εκκλήσεις για μποϊκοτάζ της αλυσίδας από επικριτές της στρατιωτικής δράσης του Ισραήλ στη Γάζα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο γίγαντας του γρήγορου φαγητού είχε επηρεαστεί αρνητικά τόσο στις αγορές της Μέσης Ανατολής όσο και σε «ορισμένες εκτός της περιοχής».

Προσπαθώντας ο Kempczinski να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα -αφού το μποϋκοτάζ τους πόνεσε πάρα πολύ– έκανε λόγο για «σχετική παραπληροφόρηση», και συμπλήρωσε: «Απεχθανόμαστε τη βία κάθε είδους και στεκόμαστε σταθερά ενάντια στη ρητορική μίσους και θα ανοίγουμε πάντα περήφανα τις πόρτες μας σε όλους».

Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024

Ακήρυχτος πόλεμος: Απογείωση των νεκρών σε χώρους εργασίας

Δημήτρης Σταμούλης - Εφ. ΠΡΙΝ 

Εργοδοτικά εγκλήματα 
 
Σε επίπεδα ρεκόρ ανήλθαν το 2023 οι θάνατοι εργατών στους χώρους δουλειάς, ξεπερνώντας και την προηγούμενη αρνητική «επίδοση» του 2022. Πρόκειται για μία ακόμα αιματοβαμμένη απόδειξη ότι για το κεφάλαιο και το κράτος η ζωή των εργαζόμενων είναι απλώς ένα λογιστικό έξοδο που πρέπει να περιορίζεται, γι’ αυτό και διαρκώς περικόπτεται το λεγόμενο «μη μισθολογικό κόστος» που συνεπάγονται τα προληπτικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Ακόμα και τις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου η μακάβρια λίστα δε σταμάτησε να μεγαλώνει, ούτε άλλωστε και οι ρυθμοί εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης και έκθεσής της σε κάθε είδους κίνδυνο προκειμένου να μετουσιωθεί σε αυξημένο ποσοστό κέρδους για το κεφάλαιο.
 
Προπαραμονή Χριστουγέννων, στο Ρέθυμνο Κρήτης, ένας 35χρονος εργάτης σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών σε εργοτάξιο της δημοτικής εταιρείας ύδρευσης καθώς χτυπήθηκε θανάσιμα από σκαπτικό μηχάνημα. Μία ημέρα νωρίτερα ένας 55χρονος μετανάστης χειριστής γερανού σκοτώθηκε στη Θεσσαλονίκη όταν καταπλακώθηκε από μάρμαρα στην επιχείρηση που δούλευε. Μέσα στον Δεκέμβριο το Πέραμα θρήνησε άλλον έναν νεκρό στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, εν ώρα εργασίας σε πλωτή δεξαμενή. Ακόμα και μέσα στην πρεσβεία των ΗΠΑ θρηνήσαμε νεκρό εργάτη! Τα «δρακόντεια» μέτρα ασφαλείας προφανώς περιορίζονται στους… διαδηλωτές, εκτός, και όχι στους εργάτες, εντός της πρεσβείας!

Επίδομα εξευτελισμού!

από ΕΦΣΥΝ: Τι από τα δύο ισχύει; Είναι το επίδομα ανεργίας χρήματα των εργαζομένων που τα έχουν πληρώσει μέσω των εισφορών τους για να τα πάρουν ως εισοδηματική στήριξη όταν μείνουν άνεργοι, όπως λέει ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης; Ή είναι μια φιλανθρωπική ενίσχυση του κράτους προς αναξιοπαθούντες, που δικαιούται η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) να ορίζει όχι μόνο τι πόσο θα είναι, αλλά και το πώς υποχρεούται να το δαπανήσει ο άνεργος, όπως λέει ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου και η διάταξη που έχει περιλάβει στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο;

Ή μήπως οι δύο συναρμόδιοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης έχουν αποφασίσει απλώς να παίζουν το παιχνίδι «του καλού και του κακού μπάτσου», προς παραπλάνηση και εξευτελισμό εργαζομένων και ανέργων; Η αλήθεια είναι ότι η προς ψήφιση διάταξη που ορίζει ότι το -ήδη εξευτελιστικά πενιχρό σε σχέση με τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε.- επίδομα ανεργίας θα καταβάλλεται με τη μορφή προπληρωμένης κάρτας και με την υποχρέωση το μισό να δαπανάται «σε συναλλαγές εντός Ε.Ε.», δε μας εκπλήσσει.

Είναι απολύτως συνεπής με την αγοραία, νεοφιλελεύθερη αντίληψη της κυβέρνησης Μητσοτάκη που μετατρέπει ένα σεβαστό μέρος του λεγόμενου κοινωνικού προϋπολογισμού -δηλαδή των χρημάτων των φορολογούμενων και των μισθωτών που γεμίζουν τα κρατικά ταμεία- σε «κουπόνια» και κατευθυνόμενο τζίρο υπέρ των επιστήθιων φίλων της: των σούπερ μάρκετ, των αλυσίδων του λιανεμπορίου, των προμηθευτών ρεύματος.

Τα πολλά δισεκατομμύρια που έδωσε η κυβέρνηση ως επιδοτήσεις για την αντιμετώπιση των εκρηκτικών αυξήσεων στα τιμολόγια ρεύματος και των ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά και καύσιμα την τελευταία διετία κατέληξαν στις τσέπες και στα ταμεία μεγάλων ομίλων. Σε τελική ανάλυση, η υποτιθέμενη κρατική «γενναιοδωρία» υπέρ ευάλωτων έχει έναν σαφέστατο τελικό προορισμό: τους τζίρους και την κερδοφορία της οικονομικής ελίτ της χώρας.

Ωστόσο, παρά τα πολλά «pass» που έχει προσφέρει αυτή η κυβέρνηση, αυτό που κάνει τη διαφορά αυτή τη φορά είναι το προκλητικό «νταβατζιλίκι» στα χρήματα των εργαζομένων και ανέργων. Είναι μια τεράστια ανατροπή στην ουσία του κοινωνικού κράτους, όπως το ξέρουμε εδώ και σχεδόν έναν αιώνα. Το επίδομα ανεργίας μετατρέπεται σε καύσιμη ύλη της αγοράς. Στους ανέργους επιβάλλεται όχι μόνο το με πόσα υποχρεούνται να ζήσουν όσο είναι επιδοτούμενοι άνεργοι, αλλά και πού θα τα δαπανήσουν. Το επίδομα ανεργίας μετατρέπεται, κυριολεκτικά και μεταφορικά, σε ένα επίδομα εξευτελισμού τους.

Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

Χρυσό της Ελλάδας στην ακρίβεια τροφίμων, τελευταία στους μισθούς

Δημήτρης Σταμούλης - εφ. ΠΡΙΝ 

Από τον Σεπτέμβριο έως και τον Οκτώβριο του 2023, με βάση την ΕΛΣΤΑΤ, αυξήσεις καταγράφηκαν σε 46 από τα 60 είδη διατροφής, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι ο πληθωρισμός τροφίμων καλά κρατεί, λεηλατώντας το εργατικό-λαϊκό εισόδημα. Τον περασμένο μήνα, η Ελλάδα βίωσε την ταχύτερη άνοδο τιμών τροφίμων και ποτών σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αγώνες τώρα για ριζική αύξηση των μισθών

Οι πενιχροί μισθοί ροκανίζονται από την έκρηξη της ακρίβειας. Ο μήνας δεν μπορεί να βγει για τα νοικοκυριά, όταν ο μέσος μισθός το 2022 στην Ελλάδα ήταν 1.176 ευρώ, αυξημένος σε σχέση με το 2021 μόλις κατά 5,25%, με τον πληθωρισμό να έχει κλείσει στο 9,6%. Όταν οι μισοί τουλάχιστον εργαζόμενοι στην Ελλάδα παίρνουν μικρότερο μισθό από τον μέσο όρο της ΕΕ, καταλαμβάνοντας την 5η θέση από το τέλος. Όταν η παιδική φτώχεια αυξάνεται, όπως και οι τιμές των πιο βασικών ειδών διατροφής που καλπάζουν έως και εφτά φορές ταχύτερα από τους μισθούς.

Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024

Δικαίωση για απολυμένο σε εταιρεία του ομίλου Pet City

Καταβλήθηκε η αποζημίωση στον εργαζόμενο που είχε απολυθεί εκδικητικά από το gatoskilo.gr στο Περιστέρι (του ομίλου Pet City) στις 18 Οκτωβρίου 2023 με την αιτιολογία ότι υπήρχε… «διαφορά κουλτούρας μεταξύ εργαζομένου και εταιρείας»! Μάλιστα η απόλυση έγινε μόλις 2 μέρες πριν κλείσει χρόνο, τακτική συχνά επαναλαμβανόμενη στον χώρο του εμπορίου (και αλλού), ώστε οι εργοδότες να απαλλάσσονται και από την υποχρέωση αποζημίωσης!

Ο πραγματικός λόγος της απόλυσης ήταν οι σχεδόν καθημερινές υπερωρίες, τις οποίες αρνήθηκε να κάνει ο εργαζόμενος και η αδιαφορία της εταιρείας για τα εργασιακά προβλήματα που της έθεταν οι εργαζόμενοι, μεταξύ των οποίων σοβαρά και στοιχειώδη ζητήματα ασφαλείας.