Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΡΙΕΤΙΕΣ – ΔΕ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΥΞΗΣΟΥΝ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ*

Συνάδελφοι/-ισσες

Το προηγούμενο διάστημα Μητσοτάκης και Γεωργιάδης ‒με τη συμβολή των χρυσοπληρωμένων από την κυβέρνηση ΜΜΕ‒, πανηγύρισαν για την «επιστροφή» των τριετιών, που είχαν παγώσει κατά τη διάρκεια των Μνημονίων, και καλλιέργησαν προσδοκίες ότι θα έρθουν επιτέλους αυξήσεις στους χαμηλόμισθους εργαζομένους! 

Ουσιαστικά, τα κόμματα που στήριξαν και εφάρμοσαν τα Μνημόνια (ΝΔ ‒ ΠΑΣΟΚ ‒ ΣΥΡΙΖΑ) για να σώσουν τις τράπεζες εξαπολύοντας πρωτοφανή επίθεση στους εργαζομένους και στα δικαιώματά τους και αφού αυτά τα 12 χρόνια μας έκλεψαν χρήματα βάζοντας ταβάνι τις 3 τριετίες, έρχονται τώρα να μας κλέψουν και τα 12 χρόνια εργασίας (2012-2024). Αυτά τα χρόνια χάνονται, δεν υπολογίζονται αναδρομικά. Το περίφημο «ξεπάγωμα» των τριετιών αποδεικνύεται κοροϊδία! 

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι «λαμβάνει υπ’ όψιν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και τη βιωσιμότητα των ιδιωτικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα». Αλήθεια, τα κέρδη του Σκλαβενίτη που το 2022 έφτασαν σε 276,4 εκατ. ευρώ δεν τα βλέπουν; Τις επενδύσεις 65,4 εκατ. ευρώ του ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ και το πλάνο για 110 νέα καταστήματα τη διετία 2022-2023 περνά απαρατήρητο; Ότι η Lidl Ελλάς έχει κύκλο εργασιών περί το 1,7 δισ. ευρώ, ενώ το επενδυτικό πλάνο της ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ (εκσυγχρονισμός καταστημάτων και άνοιγμα νέων) περνά απαρατήρητο; 

Συνάδελφοι/-ισσες, όλα αυτά τα κέρδη, όλες αυτές οι επενδύσεις είναι ο δικός μας ιδρώτας, ο δικός μας κόπος. Οι εργαζόμενοι παράγουμε αυτά τα κέρδη. Εμείς, που είμαστε ΟΜΗΡΟΙ με 4ωρες-6ωρες συμβάσεις, που εργαζόμαστε όπως και όποτε θέλουν. Αύξησαν σε τρεις τις Κυριακές που δουλέψαμε τις γιορτές, κάνουν απογραφή όποτε τους βολεύει ‒συχνά πληρώνοντας σε είδος‒, όπως τα BAZZAR, μας μετακινούν όποτε θέλουν από κατάστημα σε κατάστημα, όπως ο ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, μας αναγκάζουν να τρέχουμε από πόστο σε πόστο, όπως τα BAZZAR και τα LIDL, πιέζουν για υπερωρίες στις γιορτές, ενώ τώρα μειώνουν τις ώρες εργασίας όπως ο ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ. 

Και όλα αυτά σε συνδυασμό με την εκρηκτική ακρίβεια και τις συνεχείς ανατιμήσεις. Κάθε μέρα αλλάζουμε τις τιμές τα ράφια. Αυξήσεις-φωτιά σε όλα τα είδη, αλλά μισθοί καθηλωμένοι. Εμείς είμαστε τα πρώτα θύματα των άθλιων σχέσεων εργασίας, των χαμηλών μισθών και της αισχροκέρδειας. Και τα χρήματα των τριετιών ‒που δήθεν θα επέστρεφαν‒ τα περιμέναμε γιατί τα έχουμε ανάγκη για να καλύψουμε τις πολλές και ασφυκτικές υποχρεώσεις μας: διατροφή και μόρφωση παιδιών, πανάκριβα ενοίκια κ.λπ.; Τα χρήματα και τα χρόνια εργασίας των τριετιών μάς τα έκλεψαν για να τα χαρίσουν στους επιχειρηματίες, που αυξάνουν προκλητικά τα κέρδη τους. ΦΤΑΝΕΙ πια! Να μη σκύψουμε άλλο το κεφάλι. Να αγωνιστούμε, να αντιδράσουμε. Να γίνουν εργατικοί αγώνες και να υπάρξουν διεκδικήσεις και στα σουπερμάρκετ, όπου η λέξη σωματείο (εκτός του εργοδοτικού) είναι απαγορευμένη και η απεργία άγνωστη λέξη. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ: 

· Να μας δώσουν πίσω όλες τις τριετίες και τα χρήματα που αντιστοιχούν. 

· Συλλογικές συμβάσεις εργασίας ‒ Αυξήσεις στους μισθούς – Βασικός μισθός 1.000 ευρώ. 

· Καμιά ελαστική μορφή απασχόλησης ‒ Να γίνουν επιτέλους προσλήψεις προσωπικού.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ

------------

*Το κείμενο μοιράστηκε πριν λίγες μέρες σε εξόρμηση και το πήραν πολλοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες