Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2024

Με… φόρα δίνουν 3 δισ. ευρώ προς βιομήχανους και κεφάλαιο

 

Δημήτρης Σταμούλης

Επιδοτήσεις στους έχοντες, ενώ για τον λαό «μειώσεις» στο 0,7% των προϊόντων

Πολλά δισεκατομμύρια και πάσης φύσεως διευκολύνσεις και επιδοτήσεις για το κεφάλαιο – μαζί και για Μπελαρά, Ραφάλ και F35 – υπάρχουν, αλλά όσοι ονειρεύονται την προ κρίσης και μνημονίων εποχή να την ξεχάσουν, ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος μίλησε για «επίπλαστη ευημερία» που «στηριζόταν σε δανεικά». Αντί λοιπόν για… όνειρα, ιδού ο σύγχρονος εφιάλτης: η «δημοσιονομική πειθαρχία», που πλέον αποτελεί τον «σιδηρούν μπούσουλα» της κυβερνητικής πολιτικής ο οποίος «δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση από καμία κυβέρνηση», όπως απείλησε ο πρωθυπουργός.



Κυβέρνηση και Μητσοτάκης επιμένουν να παρουσιάζουν μια εικόνα χώρας-πρότυπο «πολιτικής σταθερότητας» και «ανάπτυξης», με μια «οικονομία η οποία παράγει σταθερά πρωτογενή πλεονάσματα (…), μειώνει το δημόσιο χρέος (….), τα δημόσια έσοδα αυξάνονται (…), οι φόροι και οι εισφορές μειώνονται». Ο πρωθυπουργός παρουσίασε περίπου σαν νομοτέλεια τη «μη αναστρέψιμη πορεία ανάκαμψης της οικονομίας» και ως απόδειξη παρέθεσε το γεγονός ότι «παράγει πρωτογενή πλεονάσματα» και «αυξάνει τα έσοδα παρά το γεγονός ότι οι φόροι μειώνονται». Πρόκειται όμως για εικονική πραγματικότητα!

Πέρα από το γεγονός ότι στην κυβέρνηση κάνουν πως αγνοούν τα σοβαρά υφεσιακά προβλήματα στην καρδιά της ΕΕ (βλ. Γερμανία), αλλά και την εκρηκτική διεθνή κατάσταση με δύο μεγάλους πολέμους σε πλήρη εξέλιξη, συνειδητά αποκρύπτουν ότι οι μαγικοί αριθμοί που αναγράφονται στον μεσοπρόθεσμο «δημοσιονομικό κορσέ» και στο προσχέδιο προϋπολογισμού, στηρίζονται στην ανελέητη φορολογική αφαίμαξη εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων, τους άδικους έμμεσους φόρους (ΦΠΑ, ΕΦΚ, ΕΝΦΙΑ κ.ά.). Και ότι ο μόνος «φόρος» που μειώνεται είναι οι… εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές! Από την άλλη, το δήθεν εξαιρετικό επενδυτικό περιβάλλον και οι «ιστορίες επιτυχίας της ελληνικής μεταποίησης» που παρουσίασε ο Κ. Μητσοτάκης δεν περιλάμβαναν, για παράδειγμα, το λουκέτο στη ΛΑΡΚΟ, ή τα δέκα μεγάλα εργοστάσια, εγχώριων ή πολυεθνικών επιχειρήσεων, που έκλεισαν την τελευταία πενταετία (ΔΕΛΤΑ, Frigoglass, Γιούλα, Πίτσος, Τάπεργουερ κ.ά.).

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Ανάπτυξης ετοιμάζουν ένα μεγάλο φαγοπότι ύψους τουλάχιστον τριών δισ. ευρώ την επόμενη τριετία για τη βιομηχανία και για «μεγάλες επενδύσεις», το οποίο περιτύλιξαν και πλάσαραν ως «νέο παραγωγικό μοντέλο» μέσω επιδοτήσεων, φοροαπαλλαγών και άλλων διευκολύνσεων!

Για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας ή σε παραμεθόριες περιοχές προβλέπονται 150 εκατ. ευρώ, μέσω ενισχύσεων με τη μορφή φοροαπαλλαγής για επενδυτικά σχέδια άνω των 10 εκατ. ευρώ (από 15 εκατ. που ήταν το προηγούμενο πλαφόν). Θεσπίζεται ειδικό καθεστώς γενικής επιχειρηματικότητας παραμεθορίων περιοχών και Θεσσαλίας ύψους 150 εκατ. ευρώ για επενδύσεις, ενώ προβλέπονται επιπρόσθετα κίνητρα ταχείας αδειοδότησης και χωροθέτησης. Για τη χρηματοδότηση μεγάλων επενδύσεων δημιουργείται Ταμείο Εγγυοδοσίας 300 εκατ. ευρώ. Στο καθεστώς μεταποίησης θα δοθούν άλλα 150 εκατ. ευρώ – 75 εκατ. επιδοτήσεις και άλλα 75 εκατ. με τη μορφή φοροαπαλλαγής. Η φαρμακοβιομηχανία θα λάβει 200 εκατ. ευρώ, μέσω του λεγόμενου επενδυτικού clawback, ενώ 102 εκατ. θα δοθούν για την ψηφιακή μετάβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Συνολικά 300 εκατ. ευρώ από Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ θα δοθούν σε funds για τεχνολογική έρευνα, βιοτεχνολογία και βιομηχανικά πάρκα και άλλα 300 εκατ. στο τουριστικό κεφάλαιο, όταν ο τουρισμός έχει ήδη απορροφήσει το 50% των επιδοτήσεων προηγούμενων αναπτυξιακών νόμων!

Κι όλα αυτά ενώ τα κέρδη, ειδικά της βιομηχανίας, στην Ελλάδα ήταν «μυθικά» τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με την ICAP, το 2022 τα κέρδη της βιομηχανίας εκτινάχθηκαν κατά 3,6 δισ. ευρώ, ενώ από τους επιµέρους 20 κλάδους, οι 18 βελτίωσαν τα κέρδη EBITDA, με πιο εντυπωσιακή αύξηση κερδών στα «Προϊόντα Πετρελαίου και Άνθρακα», κατά 2,6 δισ. ευρώ. Ο τοµέας της βιομηχανίας ήταν δεύτερος βάσει κερδών EBITDA (26,1%) και καθαρών (προ φόρου) κερδών (29%), και πρώτος βάσει του κύκλου εργασιών (35,9%).

Μητσοτάκης: Δεν θα ξαναγυρίσουμε στην «επίπλαστη ευημερία» του 2010. Καταλάβαμε…

Πόσο πιο ξεκάθαρο να γίνει για τον λαό ότι η κυβέρνηση αυτή είναι του κεφαλαίου και των βιομηχάνων; Ήδη κερδίζουν πακτωλό δισ., και τώρα γίνονται αποδέκτες τσάμπα χρήματος επιπλέον εκατοντάδων εκατ. ευρώ για επενδύσεις. Ενώ για τον κόσμο της δουλειάς που δίνει μάχη για την καθημερινή επιβίωση, ο Τάκης Θεοδωρικάκος έταξε μειώσεις σε… 126 προϊόντα (6% έως 15%), όταν το σύνολο των κωδικών στα σούπερ μάρκετ ξεπερνά τους 18.000. Οι μειώσεις δηλαδή αφορούν το 0,7% των προϊόντων! Και μάλιστα ως φιλανθρωπία των πολυεθνικών, μόνο για δύο μήνες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένα κιλό αλεύρι θα πωλείται φθηνότερα κατά… 15 λεπτά του ευρώ, μια συσκευασία κριθαράκι κατά 6 λεπτά και μισό κιλό χυμός ντομάτας κατά 5 λεπτά! Η εξοικονόμηση θα είναι ψίχουλα για τα νοικοκυριά, όταν μια τετραμελής οικογένεια δαπανά κάθε μήνα στο σουπερμάρκετ περίπου 1.000 ευρώ, με τον πληθωρισμό στα τρόφιμα να κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα στην Ελλάδα (υψηλότερα από τα αντίστοιχα της ΕΕ) και τον Σεπτέμβριο να κλείνει στο 3,2%. Όσο για τα δύο μεγαλύτερα έξοδα ενός νοικοκυριού, τη στέγαση και τη διατροφή, το φτωχότερο 20% των Ελλήνων ξοδεύει το ένα τρίτο (33,8%) του εισοδήματός του για τρόφιμα και το ένα τέταρτο (22%) για τη στέγαση (ΕΛΣΤΑΤ 2023).

Η κυβέρνηση νομίζει πως έχει ακόμα τη… φόρα της προηγούμενης περιόδου επειδή «παίζει μπάλα» μόνη της, με την συστημική αντιπολίτευση των ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-ακροδεξιάς να είναι παντελώς ανυπόληπτη και να αποτελεί πολιτική ουρά της, και τον καθεστωτικό συνδικαλισμό των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ να αβαντάρει την αντεργατική επέλαση. Απειλή για το καθεστώς δημοσιονομικής πειθαρχίας που επιβάλλουν κυβέρνηση-ΕΕ μπορούν να αποτελέσουν οι αγώνες που ξετυλίγονται σε μια σειρά κλάδους, από υγεία και εκπαίδευση μέχρι επισιτισμό, ναυτεργάτες και κατασκευές (απεργούν στις 6 Νοέμβρη), και η σύγκλισή τους σε ένα ανατρεπτικό κίνημα. Κρίσιμη προϋπόθεση αποτελεί η ανάληψη κοινών αγωνιστικών πρωτοβουλιών και η ανάδειξη του ταξικού εργατικού κινήματος σε καθοριστικό παράγοντα των εξελίξεων και πραγματική κοινωνική αντιπολίτευση που θα επιδιώξει νίκες για τους εργαζόμενους. Κόμβος σε αυτή την προσπάθεια αποτελεί η σύσκεψη συντονισμού που καλούν σωματεία και συλλογικότητες την Τρίτη 29 Οκτωβρίου στις 7 μμ στα γραφεία της ΔΟΕ.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (26.10.