Απεργία στην εκπαίδευση
Την παντιέρα του αγώνα για ένα δημόσιο σχολείο που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες του λαού ετοιμάζεται να σηκώσει ξανά το εκπαιδευτικό κίνημα στις 23 Οκτωβρίου, ημέρα εικοσιτετράωρης απεργίας από τη ΔΟΕ.
Η ανάκληση εκατοντάδων συγχωνεύσεων που επιχείρησε το υπουργείο Παιδείας πανελλαδικά στην αρχή της χρονιάς, η συνεχιζόμενη αντίσταση στην αξιολόγηση μέσω της απεργίας – αποχής, τα μπλόκα στους επιθεωρητές αλλά και οι δικαστικές αποφάσεις των εφετείων που δικαιώνουν τον αγώνα για τη μονιμοποίηση των νεοδιόριστων, αποτελούν «αγκάθι» για την κυβέρνηση. Γι’ αυτό και επιχειρεί με καταστολή, απειλές, βιομηχανία διώξεων, πειθαρχικά σε απεργούς εκπαιδευτικούς και πρωτοπόρους συνδικαλιστές και καθαιρέσεις στελεχών που συμμετείχαν στην απεργία – αποχή, να επιβάλει την αντιεκπαιδευτική της πολιτική.
Παρ’ όλα αυτά, το ΔΣ της ΟΛΜΕ – με πρωτοφανή μεθόδευση των παρατάξεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ – επέλεξε να μην προκηρύξει εικοσιτετράωρη απεργία από κοινού με τη ΔΟΕ, αλλά να καλέσει τις ΕΛΜΕ να προκηρύξουν στάσεις εργασίας…
«Στις 23 Οκτώβρη απεργούμε και διαδηλώνουμε μαζικά: Για δημόσια και δωρεάν παιδεία ενάντια στην αξιολόγηση – κατηγοριοποίηση – υποχρηματοδότηση. Για μόνιμη και σταθερή εργασία και για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας ενάντια στην ποινικοποίηση της απεργίας και τον εκφοβισμό. Για αυξήσεις στους μισθούς που να ανταποκρίνονται στο κόστος διαβίωσης, με 1.200 ευρώ εισαγωγικό μισθό. Ξεσηκωμός, να ηττηθεί η πολιτική τους, να πάρουμε τη ζωή μας πίσω», σημειώνουν οι Παρεμβάσεις ΠΕ.
Το κεντρικό απεργιακό ραντεβού έχει δοθεί στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, με στόχο να σταλεί ένα πανεκπαιδευτικό μήνυμα αγώνα ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, με τη συμμετοχή μαθητών και φοιτητικών συλλόγων. Δύο ώρες νωρίτερα, στις 10 π.μ., έχει δοθεί ένα ακόμη αγωνιστικό ραντεβού έξω από την ΠΔΕ Αττικής (Ξενίας, στάση μετρό Μέγαρο Μουσικής) όπου οι συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί Γιώργος Καββαδίας και Χρύσα Χοτζόγλου περνάνε πειθαρχικό με το ερώτημα της δυνητικής αργίας λόγω… συνδικαλισμού. Τέλος, το απόγευμα της Παρασκευής 18/10 επρόκειτο να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο Σύνταγμα ενάντια στις απολύσεις και τις διώξεις.
Κ.Ν.
Πρώτη φορά συνδικαλιστικές απολύσεις;
Ακρίτας Καλούσης*
Το τελευταίο διάστημα η ένταση της επίθεσης και της καταστολής στον χώρο της εκπαίδευσης έχει οξυνθεί, ενώ στο στόχαστρο μπαίνει άμεσα και η επιβίωση των αγωνιστών. Την Τετάρτη 23/10 καλούνται σε ακρόαση από το πειθαρχικό συμβούλιο ΠΔΕ Αττικής ο Γιώργος Καββαδίας και η Χρύσα Χοτζόγλου με το ερώτημα της δυνητικής αργίας, ενώ είναι σε εκκρεμότητα το τι θα γίνει με τον αναπληρωτή εκπαιδευτικό Δημήτρη Χαρτζουλάκη, τον οποίο εμπλέκουν στο ίδιο πειθαρχικό. Η υπόθεση αποκτά νέα χαρακτηριστικά αφού αν υλοποιηθούν οι ποινές, θα πρόκειται ουσιαστικά για τις πρώτες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων για συνδικαλιστικούς και πολιτικούς λόγους μετά την πτώση της δικτατορίας, το 1974.
Τι σημαίνει όμως δυνητική αργία και από ποιον έχει δοθεί η εντολή; Η παραπομπή της Χρύσας Χοτζόγλου γίνεται σύμφωνα με τον νόμο 4325/2015, δηλαδή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που εκσυγχρόνισε τον νόμο 3528/2007 για το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων, και προβλέπει ότι ο υπάλληλος που θα τεθεί σε θέση δυνητικής αργίας λαμβάνει το 50% του μισθού. Αυτή η στέρηση διαρκεί ένα έτος το πολύ, όταν το πειθαρχικό συμβούλιο πρέπει να επανεξετασθεί στην περίπτωση που δεν έχει εκδικαστεί η υπόθεση. Η απόφαση για την θέση σε δυνητική αργία λαμβάνεται από τον υπουργό Παιδείας, ασχέτως της γνωμοδότησης του πειθαρχικού συμβουλίου.
Η δε παραπομπή του Γιώργου Καββαδία, συνταξιούχου πλέον, έγινε με καθυστέρηση αφού η εντολή από το υπουργείο Παιδείας δόθηκε στις 11/9/2024, έντεκα ημέρες μετά τη λύση της υπαλληλικής σχέσης του με το δημόσιο. Προφανώς δεν γνώριζαν ότι ο Γιώργος Καββαδίας συνταξιοδοτήθηκε και δεν μπορούσαν να τον θέσουν σε δυνητική αργία. Αυτό βέβαια δείχνει και το μένος αλλά και την πολιτική στόχευση της διοίκησης και της κυβέρνησης για συνέχιση της επίθεσης στον συγκεκριμένο εκπαιδευτικό, αφού καλείται «δια υπόθεσίν» του για ένα άρθρο με το οποίο ασκεί κριτική στην ΔΑΚΕ Πειραιά και σε στελέχη της που παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατασκευή των πειθαρχικών διώξεων στο μεγάλο Λιμάνι.
Στον δε αναπληρωτή εκπαιδευτικό Δημήτρη Χαρτζουλάκη, ο οποίος διώκεται μαζί με τη Χρύσα Χοτζόγλου για τη συμμετοχή τους σε κοινή κινητοποίηση εκπαιδευτικών και μαθητών στο 8ο ΓΕΛ Πειραιά ενάντια σε επίσκεψη αξιολογητή, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο απόλυσής του και ταυτόχρονης ενεργοποίησης της ποινής αποκλεισμού από το να εργαστεί στο δημόσιο σχολείο για δύο χρόνια.
Την Τετάρτη 23/10 καλούνται στο πειθαρχικό οι Γιώργος Καββαδίας και Χρύσα Χοτζόγλου με το ερώτημα της δυνητικής αργίας, όπου μπορεί να βγουν με υπογραφή μόνο του υπουργού. Στο πειθαρχικό καλείται και ο αναπληρωτής εκπαιδευτικός Δημήτρης Χαρτζουλάκης
Αυτό που γίνεται ξεκάθαρο με τον συγκεκριμένο νόμο γενικά αλλά και στη συγκεκριμένη περίπτωση ειδικά, είναι ότι πρόκειται για μια καθαρά πολιτική και συνδικαλιστική δίωξη με τιμωρητική λογική για τη δράση του συγκεκριμένου προσώπου, αλλά και προς παραδειγματισμό των υπολοίπων. Η εντολή για παραπομπή σε δυνητική αργία έχει δοθεί από το υπουργείο Παιδείας, δηλαδή από τον αρμόδιο υπουργό, δηλαδή από πολιτικό πρόσωπο. Οπότε γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρη και η στόχευση. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το πειθαρχικό συμβούλιο εξετάζει αν θα θέσει σε δυνητική αργία τους Γιώργο Καββαδία και Χρύσα Χοτζόγλου με διαδικασίες fast track, προτού συνεδριάσει για την υπόθεση για την οποία παραπέμπονται σε αυτό.
Όλες οι πειθαρχικές και ποινικές διώξεις που έχουν ασκηθεί στον Πειραιά σχετίζονται με κινητοποιήσεις των σωματείων και την αντιπαράθεση του εκπαιδευτικού κινήματος με την πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΟΟΣΑ και αφορούν κομβικές αλλαγές και τομές που προωθούνται ώστε να αλλάξει το «DNA» του δημόσιου σχολείου, με ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της λειτουργίας του.
Να θυμίσουμε ότι συνολικά έχει ασκηθεί πειθαρχική δίωξη (σε τέσσερα άτομα) για την κινητοποίηση ενάντια στον διαγωνισμό PISA που αξιολογεί και κατηγοριοποιεί σχολεία και εκπαιδευτικούς με βάση τα αποτελέσματα, για την κινητοποίηση ενάντια στην εφαρμογή της αξιολογικής διαδικασίας (σε Δημήτρη Χαρτζουλάκη και Χρύσα Χοτζόγλου), για την κινητοποίηση σε μια ημερίδα που οργάνωσε ο ΔΙΔΕ της ΔΔΕ Πειραιά για την προσφορά των ιδιωτικών σχολείων και της ιδιωτικής εκπαίδευσης (σε τέσσερα άτομα), για τη συμμετοχή σε κινητοποίηση στην περίοδο του κορωνοϊού (σε δύο άτομα) καθώς και για τη διατύπωση και έκφρασης γνώμης και κριτικής απέναντι στην εξουσία (σε Γιώργο Καββαδία και ένα ακόμη άτομο).
Στη μαζική συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε στις 13/10 στο 6o ΕΠΑΛ Αθηνών μετά από κάλεσμα της Πρωτοβουλίας συλλογικοτήτων, συλλόγων, σωματείων και αγωνιστών ενάντια στις διώξεις και την ποινικοποίηση των αγώνων και των απεργιών, έγινε μαχητική και παραγωγική συζήτηση για τα επίδικα των διώξεων και της καταστολής και εκφράστηκε έντονα η διάθεση του αγώνα και της συνέχισης των κινητοποιήσεων, με στόχο να γίνει υπόθεση των σωματείων, των συλλογικοτήτων γειτονιάς, των συλλόγων γονέων, των μαθητικών κοινοτήτων, των φοιτητικών συλλόγων, όλου του κινήματος. Η νέα συνέλευση αγώνα θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Νοεμβρίου στις 11 π.μ. στον ίδιο χώρο, με θέμα την αποτίμηση της δράσης του προηγούμενου διαστήματος και τον προγραμματισμό των επόμενων κινήσεων.
*πρώην μέλος ΔΣ ΟΛΜΕ, μέλος της ΕΛΜΕ Πειραιά
Σπιράλ αυταρχισμού, φόβου και τρομοκρατίας
Γιώργος Καββαδίας, πρώην μέλος ΔΣ ΕΛΜΕ Πειραιά, συνταξιούχος
Το φαινόμενο μαζικών ή μεμονωμένων διώξεων εκπαιδευτικών «διότι δεν συνεμορφώθησαν προς τα υποδείξεις» ή για διατύπωση άποψης – και κυρίως για πολιτική και συνδικαλιστική δράση, δεν είναι καινούργιο. Ο αυταρχισμός και η βία αποτελούν δομικό στοιχείο αυτού του παρακμασμένου συστήματος που βασίζεται στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Είναι διαχρονικό στοιχείο της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων. Ωστόσο, έχει πάρει πρωτόγνωρες διαστάσεις στην περίοδο της μεταπολίτευσης.
Μάλιστα από την αρχή της φετινής σχολικής χρονιάς οι διώξεις αναβαθμίζονται και κλιμακώνονται με αποτέλεσμα ένα σπιράλ αυταρχισμού, φόβου και τρομοκρατίας να θέτει την όποια (παιδαγωγική) ελευθερία εν αναστολή. Τώρα πια δεν περιμένουν καν τις αποφάσεις των πειθαρχικών συμβουλίων. Η πρόσφατη μεθόδευση του υπουργείου να επιχειρήσει να οδηγήσει με fast track διαδικασίες τρεις εκπαιδευτικούς στην αργία από τη δουλειά (και να ανοίξει το δρόμο στην απόλυσή τους) δεν έχει προηγούμενο!
Είναι η πρώτη φορά που στήνονται απολύσεις από το δημόσιο σχολείο για συνδικαλιστικούς λόγους. Για πρώτη φορά η φάμπρικα της δυνητικής αργίας για έκφραση συνδικαλιστικής άποψης ή δράσης, όπως για τη Χρύσα Χοτζόγλου, δουλεύει ασταμάτητα και με τέτοια ένταση. Για πρώτη φορά συνταξιούχος εκπαιδευτικός καλείται με το ερώτημα της δυνητικής αργίας(!). Για πρώτη φορά είναι ορατή η απόλυση αναπληρωτή εκπαιδευτικού, του Δημήτρη Χαρτζουλάκη για συνδικαλιστική δράση.
Βαρύ κατηγορητήριο με «όπλο» αντισυνδικαλιστικούς νόμους
Δημήτρης Χαρτζουλάκης, μέλος ΔΣ ΕΛΜΕ Πειραιά
Μαζί με τη Χρύσα Χοτζόγλου διωκόμαστε γιατί συμμετείχαμε σε κοινή κινητοποίηση εκπαιδευτικών και μαθητών στο 8ο ΓΕΛ Πειραιά, ενάντια σε επίσκεψη αξιολογητή που ήρθε για να αξιολογήσει νεοδιόριστη συναδέλφισσα. Όλοι οι μαθητές της τάξης έκαναν αποχή την ώρα της αξιολόγησης. Μαζί και οι εκπαιδευτικοί, πραγματοποιήσαμε κοινή μαζική μαχητική διαμαρτυρία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η αξιολόγηση να αναβληθεί. Είναι προφανές ότι αυτή η κινητοποίηση ενόχλησε τη διοίκηση, που ξεκίνησε διαδικασίες πειθαρχικής και ποινικής δίωξής μας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για να στοιχειοθετήσουν το βαρύ κατηγορητήριο που μας έχουν προσάψει χρησιμοποιούν όλους τους αντισυνδικαλιστικούς νόμους. Το «λαέ μη σκύβεις το κεφάλι» θεωρείται «φωνασκίες» (ποινικός κώδικας), «ασκήσατε ψυχολογική βία στον αξιολογητή» (νόμος Χατζηδάκη), «υπάρχει το δικαίωμα στην αξιολόγηση πέρα από το δικαίωμα στην κινητοποίηση» (νόμος Γεωργιάδη) κτλ. Ήταν δηλαδή πολιτική επιλογή. Γι’ αυτό μας παρέπεμψαν και στο πειθαρχικό.
Τώρα επιχειρούν μέχρι να γίνει το πειθαρχικό να μας απολύσουν. Η Χρύσα Χοτζόγλου καλείται σε ακρόαση για αργία, και για μένα (που είμαι αναπληρωτής) προβλέπεται υπουργική απόφαση απόλυσης. Θα μιλάμε για τις πρώτες συνδικαλιστικές απολύσεις εκπαιδευτικών στο δημόσιο σχολείο μετά τη χούντα. Δεν πρέπει να περάσουν.
Επιχειρούν να «σπάσουν» εκπαιδευτικούς και μαθητές
Χρύσα Χοτζόγλου, μέλος ΔΣ ΕΛΜΕ Πειραιά
Νομίζω ότι η υπόθεσή μας πήρε διαστάσεις για δύο λόγους: πρώτον γιατί αφορά την αξιολόγηση που είναι κεντρική επιλογή του συστήματος στην εκπαίδευση.
Απέναντι σε αυτό δεν πρέπει να υπάρχουν αντιδράσεις. Και ειδικά μαχητικές, που να δείχνουν τον δρόμο για την ανατροπή. Τώρα βλέπουμε τα πειθαρχικά να απλώνονται σε κάθε συνάδελφο που συμμετέχει στην απεργία – αποχή. Επιχειρούν να τρομοκρατήσουν και να «σπάσουν» τους εκπαιδευτικούς.
Δεύτερον, γιατί ενεπλάκησαν στην κινητοποίηση μαθητές. Και ήταν μαθητές που συμμετείχαν ενεργά στον αγώνα ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αυτό ενόχλησε πολύ. Γιατί άλλωστε ο τελικός αποδέκτης όλης αυτής της επίθεσης είναι η νέα γενιά. Που πρέπει να μάθει από νωρίς να σκύβει το κεφάλι και να δεχτεί ότι θα μάθει να ζει χωρίς δικαιώματα. Σε ό,τι μας αφορά, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε, και να διδάσκουμε στους μαθητές αυτόν τον δρόμο.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (19.10.24)