Δευτέρα 1 Απριλίου 2024

Υγεία: Συνεχείς κινητοποιήσεις για απογευματινά χειρουργεία και ΕΣΥ Συμμετοχή των υγειονομικών στη πανεργατική απεργία στις 17 Απρίλη

Δήμητρα Παπανικολάου - ΠΡΙΝ
▸Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των υγειονομικών απέναντι στο μέτρο των απογευματινών χειρουργείων.

Με μαζικότητα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Μαρτίου τρίωρη στάση εργασίας και απεργιακή κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας, με συμμετοχή πολλών σωματείων νοσοκομείων. Παράλληλα, μεγάλη συγκέντρωση πραγματοποίησαν οι υγειονομικοί στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλες πόλεις.

Την Πέμπτη 28/3, οι εργαζόμενοι στην υγεία προχώρησαν σε συγκεντρώσεις στα νοσοκομεία, όπως στης Νίκαιας και στο Αττικό. Μεγάλο παλλαϊκό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε στο Σεληνάρι Λασιθίου, μετά από κάλεσμα της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Λασιθίου, με προσυγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις του νόμου και κεντρικό αίτημα τη στήριξη των δημοσίων μονάδων υγείας της περιφερειακής ενότητας. Το κάλεσμα στήριξαν δεκάδες τοπικοί φορείς, καθώς οι ελλείψεις ιατρικού και λοιπού προσωπικού στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της περιφέρειας είναι τεράστια.

Η εφαρμογή των απογευματινών χειρουργείων είναι δούρειος ίππος για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της περίθαλψης. Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η καταγγελία του σωματείου εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αττικό, σύμφωνα με την οποία δύο στους τρεις ασθενείς που χειρουργήθηκαν σε απογευματινό χειρουργείο δεν ήταν στη λίστα αναμονής ή προστέθηκαν σε αυτήν την τελευταία εβδομάδα, ενώ οι επεμβάσεις αυτές αφορούσαν ογκολογικά περιστατικά. Καταρρέουν έτσι τα σαθρά επιχειρήματα της κυβέρνησης για «μείωση της λίστας αναμονής», ενώ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και η ανακοίνωση του σωματείου «πελάτης πλέον γίνεται και ο πιθανά καρκινοπαθής, και όχι μόνο όπως μας λέγανε όποιος περιμένει για μια βουβωνοκήλη ή καταρράκτη (μικρομεσαία επέμβαση)».
 
Τα σωματεία και οι συνδικαλιστικές ενώσεις των ιατρών κινητοποιούνται ενάντια στην πολιτική διάλυση του ΕΣΥ, ενώ καλούν τους συναδέλφους τους «να μη δηλώσουν συμμετοχή στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΙΝΑΠ. Απευθύνουν κάλεσμα για παλλαϊκό ξεσηκωμό απέναντι στην αντιδραστική αναδιάρθρωση που στοχεύει στην τελειωτική διάλυση του ΕΣΥ.

Τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία είναι το πρώτο βήμα στα σχέδια του υπουργείου. Ακολουθεί η άρση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των ιατρών του ΕΣΥ, η οποία προβλέπεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση και που ουσιαστικά επιτρέπει στους μεγαλογιατρούς να «αρδεύουν πελατεία» απ’ τα δημόσια νοσοκομεία διοχετεύοντας τους ασθενείς προς τον ιδιωτικό τομέα, με το αζημίωτο. Σχεδιάζεται επίσης το αντίστροφο, δηλαδή η μαζική εισβολή ιδιωτών στα δημόσια νοσοκομεία για επ’ αμοιβή εκτέλεση ιατρικών πράξεων, με τον ίδιο τον Άδωνι Γεωργιάδη να κάνει λόγο σε συνέντευξή του για «ενοικίαση χειρουργικών αιθουσών των δημοσίων νοσοκομείων» σε ιδιώτες. Όλα τα παραπάνω μέτρα αποτελούν τομή στην αντιλαϊκή υγειονομική πολιτική και βάζουν ταφόπλακα σε ό,τι είχε απομείνει απ’ το ΕΣΥ.

Οι υγειονομικοί καλούν σε συνέχεια και κλιμάκωση του αγώνα για δημόσια και δωρεάν υγεία για όλο τον λαό, και θα συμμετέχουν μέσα από τις ενώσεις και τα σωματεία τους στην μεγάλη πανεργατική απεργία στις 17 Απρίλη.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (30.03.24)