Σάββατο 6 Απριλίου 2024

Μοντέλο Amazon από το e-shop της MyMarket για να αυξήσει την κερδοφορία της-Πρωταγωνιστής ο ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ

Σε πρόσφατη ανακοίνωση γράφαμε: Αφού μας έβαλαν να πληρώνουμε τις σακούλες για να βάζουμε τα προϊόντα που αγοράσαμε από τα δικά τους μαγαζιά, προπαγανδίζοντας ότι έτσι προστατεύουμε δήθεν το περιβάλλον, τώρα ετοιμάζουν νέο «χαράτσι» στις ηλεκτρονικές αγορές, με νέα έξτρα χρέωση ανάλογα με τα ψώνια.
Διαβάστε περισσότερα: Πρωτοβουλία εργαζομένων σε εμπόριο και Σούπερ Μάρκετ: Νέο χαράτσι στους καταναλωτές για να αυξηθούν τα κέρδη Σούπερ Μάρκετ και Τραπεζών 

Δημοσιεύματα, επιβεβαιώνοντας αυτές τις εκτιμήσεις μας, κάνουν λόγο για "Μοντέλο Amazon από το e-shop της MyMarket χρεώνοντας τις παραγγελίες, καθιερώνοντας συνδρομητικό μοντέλο με πακέτα µηνιαίας ή ετήσιας συνδροµής, αυξάνοντας τα κέρδη. Το πιο γνωστό συνδρομητικό μοντέλο είναι αυτό της Amazon, με έναν μήνα δωρεάν και μηνιαία συνδρομή 14,99 δολάρια. Πλέον όσοι Έλληνες καταναλωτές της My Market επιθυμούν να μειώσουν τις αυξημένες πλέον χρεώσεις μέσω του e-shop της, μπορούν να το πετύχουν αν «αγοράσουν» μηνιαίες ή ετήσιες συνδρομές.

Ουσιαστικά οι νέοι όροι που επιβάλλει η καπιταλιστική ανάπτυξη των κερδών τους, η αντιδραστική αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων με την αύξηση των ωρών εργασίας, την ενταντικοποίηση και τις εργασιακές σχέσεις που επιβάλλουν τον εργαζόμενο λάστιχο με τα πολλαπλά ωράρια των 4ημερων συμβάσεων εργασίας για 12 ώρες σε διαφορετικούς εργοδότες και τις τρελές υπερωρίες, οδηγούν τον εργαζόμενο μακριά από τα καταστήματα. 

Η εξατομίκευση, η απομόνωση, εντείνεται και ωθείται ο καθένας μας να λειτουργεί μέσω μιας οθόνης Η/Υ, ενός κινητού. Στην συγκεκριμένη περίπτωση παραγγέλνοντας ηλεκτρονικά. Αυτή "την ανάγκη" δημιουργεί και ο ελληνικός καπιταλισμός διαμορφώνοντας έναν διαφορετικό εργαζόμενο, έναν πλήρως απομονωμένο, χειραγωγήσιμο, ελεγχόμενο, κατευθυνόμενο τύπο ανθρώπου.

Οι εργοδότες στα ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ετοιμάζονται να αυξήσουν τα κέρδη τους. Από την μια μεριά εκτινάσσουν τις χρεώσεις για τις ηλεκτρονικές παραγγελίες, ενώ από την άλλη μεριά έρχονται να κάνουν προσφορές και να προτείνουν συνδρομητικά πακέτα, που σκοπό βεβαίως έχουν την προπληρωμή και το "δέσιμο" των καταναλωτών με την κάθε αλυσίδα ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ. 

Είναι κατευθύνσεις που θα αλλάξουν την ίδια την λειτουργία των εργασιακών χώρων. Ήδη βλέπουμε ότι ολοένα περισσότερο εργαζόμενοι ασχολούνται με το να ετοιμάζουν ηλεκτρονικές παραγγελίες. Και έπεται συνέχεια.... Φυσικά, στην πρωτοπορία αυτών των αντιδραστικών μεν, κερδοφόρων δε εξελίξεων βρίσκεται μια αλυσίδα ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ που συντηρεί και βασίζεται "στο φιλεργατικό της προφίλ" για να κερδίσει πελατεία...

Τον χορό των αυξήσεων στις χρεώσεις αποστολής προιόντων από το σούπερ μάρκετ άνοιξε πρώτος ο ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, από τον περασμένο Ιούλιο. Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις ότι αυτή η τιμολογιακή πολιτική θα γύριζε μπούμερανγκ και θα μείωνε τις πωλήσεις της σε αυτό κομμάτι της αγοράς, καταγράφεται αύξηση των παραγγελιών και φυσικά αύξηση των κερδών. Δικαιώνοντας τη βασική μας εκτίμηση ότι βρισκόμαστε μπροστά σε πολύ βαθύτερες αναδιαρθρώσεις. 

Το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και μετά την απόφαση του ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ να αυξήσει το ελάχιστο όριο αξίας παραγγελίας για δωρεάν παράδοση της από 30 σε 100 ευρώ, οι καταναλωτές άρχισαν σταδιακά να αυξάνουν τον μέσο όρο παραγγελίας τους ώστε να αποφύγουν την επιπλέον χρέωση μεταφορικών.
Έτσι αυξήθηκε η μέση αξία του ηλεκτρονικού καλαθιού όλης της αγοράς από τα 77 ευρώ που ήταν τον περασμένο Ιούνιο στα 89 ευρώ τον Δεκέμβριο. Πρόκειται για μια αύξηση της τάξεως του 15,58%. 

Συνάδελφοι, πρέπει να αντιδράσουμε, πρέπει να αγωνιστούμε. Ένα άμεσο ζήτημα είναι αυτό της αύξησης των μισθών με κριτήριο να καλύπτουν τις ανάγκες των εργαζομένων. Ένα επίσης σοβαρό ζήτημα είναι η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων. Ο ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ είναι αυτός που κατάργησε το 8ωρο-40ωρο-5ημερο και επέβαλε το 6ωρο-36ωρο-6ημερο, ενώ και στις υπόλοιπες αλυσίδες σούπερ μάρκετ κυριαρχούν τα 4ωρα και 6ωρα, οι υποχρεωτικές υπερωρίες όταν αυξάνει η δουλειά (Χριστούγεννα-Πάσχα). Επειδή ακριβώς δεν μπορείς να τα βγάλεις πέρα με ένα 4ωρο, υποτάσσεσαι για να μην απολυθείς, παρακαλάς για κάποιες επιπλέον ώρες εργασίας ή υπερωρίες και αναγκάζεσαι να κάνεις δύο και τρεις δουλειές, συχνά μαύρες.

Πρέπει λοιπόν συνάδελφοι να παλέψουμε ενάντια σε όλα αυτά.
Η εργοδοσία όμως για να επιβάλλει αυτές τις αντεργατικές ρυθμίσεις δεν στηρίζεται μόνο στις αστικές κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-Ακροδεξιάς που της κάνουν όλα τα κέφια, στις αντεργατικές ντιρεκτίβες της ΕΕ και τα Μνημόνια, αλλά έχει φροντίσει να Απαγορεύσει τον Συνδικαλισμό και να ελέγξει τα Σωματεία (δείτε τι συμβαίνει σε ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ και ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟ). Πρέπει λοιπόν να βρούμε άλλους τρόπους οργάνωσης.  Να παλέψουμε και να συντονιστούμε από τα κάτω, με Επιτροπές Αγώνα. 

Κοινά είναι τα προβλήματα, κοινές και οι ανάγκες μας. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη παραμύθα από αυτή που καλλιεργούν τα μεγαλοστελέχη και οι πουλημένοι εργοδοτικοί συνδικαλιστές, ότι "θα πρέπει να κάτσουμε ήσυχα και να ευχαριστούμε τον φιλεργατικό επιχειρηματία ο οποίος φροντίζει για εμάς". Σε αυτή την προσπάθεια οργάνωσης αγώνων, εκδήλωσης εργατικών αντιστάσεων και διεκδικήσεων, έκφρασης Αλληλεγγύης, Ανατροπής των αντεργατικών ρυθμίσεων και της κυρίαρχης αστικής πολιτικής θέλουμε να συμβάλλουμε και εμείς.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ