Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

Δουλειά 75 ώρες την εβδομάδα σε εργοστάσια της Shein, αποκαλύπτει έρευνα

 



AP Photo/Rich
Τις συνθήκες γαλέρας που εξακολουθούν να επικρατούν στα εργοστάσια που προμηθεύουν το Shein, το κινεζικό e-shop γρήγορης μόδας, αποκαλύπτει ελβετική έκθεση που έρχεται ένα χρόνο αφότου η εταιρεία είχε υποσχεθεί να αντιμετωπίσει τις υπερβολικές ώρες εργασίας στην αλυσίδα εφοδιασμού της.




Σύμφωνα με έρευνα της Public Eye, μιας ελβετικής ομάδας υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ανέδειξε για πρώτη φορά την εικαζόμενη κατάχρηση το 2021, οι εργαζόμενοι σε ορισμένα εργοστάσια που προμηθεύουν τη Shein εξακολουθούν να εργάζονται 75 ώρες την εβδομάδα.
«Οι εβδομάδες των 75 ωρών που μάθαμε πριν από περίπου δύο χρόνια εξακολουθούν να φαίνονται συνηθισμένες στο Shein», δήλωσε η ελβετική οργάνωση.

Η Public Eye πήρε συνέντευξη από 13 εργάτες κλωστοϋφαντουργίας που εργάζονταν σε έξι εργοστάσια στο Κουανγκτσόου, μια περιοχή στη νότια Κίνα, το περασμένο καλοκαίρι. Διαπιστώθηκε ότι το προσωπικό εργαζόταν κατά μέσο όρο 12 ώρες την ημέρα, εξαιρουμένων των διαλειμμάτων για μεσημεριανό γεύμα και δείπνο, και συνήθως για έξι ή επτά ημέρες την εβδομάδα.

Η Shein δεν αποκαλύπτει την ταυτότητα των προμηθευτών της, ανέφερε η Public Eye στην έκθεσή της. Η οργάνωση είπε ότι διαπίστωσε ότι τα εργοστάσια ήταν προμηθευτές της Shein μέσω των απαντήσεων των ερωτηθέντων καθώς και της παρουσίας προϊόντων της Shein.

Η Public Eye υποστηρίζει επίσης στην έκθεσή της ότι οι μισθοί των εργαζομένων δεν είχαν αλλάξει σχεδόν καθόλου από την έκθεσή της το 2021. Κυμαίνονταν μεταξύ 6.000 και 10.000 γουάν το μήνα (829 και 1.382 δολάρια). Ωστόσο, μετά την αφαίρεση της αμοιβής για υπερωρίες, οι μισθοί μειώθηκαν σε περίπου 2.400 γουάν (332 δολάρια) το μήνα. Αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από τα 6.512 γουάν (900 δολάρια) που είναι ένας μισθός διαβίωσης στην Κίνα, όπως επισημαίνει η Public Eye επικαλούμενη υπολογισμούς της Asia Floor Wage Alliance, μιας παγκόσμιας εργατικής και κοινωνικής συμμαχίας.

«Δουλεύω καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τις 10.30 το βράδυ και έχω μια μέρα άδεια κάθε μήνα. Δεν μπορώ να αντέξω άλλες μέρες άδειας γιατί κοστίζει πάρα πολύ», δήλωσε ένας εργαζόμενος στην έρευνα της Public Eye.

Η Shein ανέφερε σε δήλωσή της στο CNN ότι «δεν αναγνωρίζει πολλούς από τους ισχυρισμούς στην έκθεση (Public Eye)».

«Η έκθεση της Public Eye βασίζεται σε ένα δείγμα 13 συνεντευξιαζόμενων και, αν και όλες οι φωνές στην εφοδιαστική μας αλυσίδα είναι σημαντικές, αυτό το μικρό μέγεθος δείγματος θα πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης συνεχιζόμενης διαδικασίας για τη συνεχή βελτίωση της αλυσίδας εφοδιασμού μας, η οποία περιλαμβάνει τη δέσμευση με χιλιάδες προμηθευτές και εργαζομένους στην αλυσίδα εφοδιασμού», πρόσθεσε.

Η εταιρεία ανέφερε στη δήλωσή της ότι επενδύει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια για να ενισχύσει τη διακυβέρνηση και τη συμμόρφωση των προμηθευτών της. «Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ουσιαστικές επενδύσεις σε αυτούς τους τομείς».

Τον Δεκέμβριο του 2022, η Shein ανακοίνωσε τα σχέδιά της να επενδύσει 15 εκατομμύρια δολάρια για την αναβάθμιση εκατοντάδων εργοστασίων που ανήκουν στους προμηθευτές της. Αυτή η ανακοίνωση ακολούθησε ένα ντοκιμαντέρ που μεταδόθηκε από το Channel 4 του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο έκανε ισχυρισμούς για εργασιακή εκμετάλλευση σε βάρος δύο από τους προμηθευτές της Shein στην Κίνα, με το προσωπικό του εργοστασίου να εργάζεται 18 ώρες την ημέρα και να βγάζει σεντς ανά τεμάχιο.