Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

Πιo Εορταστικό Ωράριο; Οι ιδιοκτήτες των ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ και Πολυκαταστημάτων κάνουν ότι γουστάρουν!

 

Πιo Εορταστικό Ωράριο; 
Οι ιδιοκτήτες των ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ και Πολυκαταστημάτων κάνουν ότι γουστάρουν!

Στην ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Εργαζομένων στο Εμπόριο και στα ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
γράφαμε:
Μπορεί το ωράριο των καταστημάτων να είναι τη Μεγάλη Παρασκευή από τις 13:00 με τις 19:00, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτό ισχύει για τους εργαζόμενους.
Εμείς θα εργαστούμε από το πρωί, καθώς είτε τότε θα γίνουν οι εφοδιασμοί των μαγαζιών από τις αποθήκες, είτε πρέπει να ετοιμάσουμε τα διάφορα τμήματα.


Στο ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟ, η πρωινή βάρδια εργαζομένων θα χτυπήσουν κάρτα στις 6.30 το πρωί και θα εργαστούν μέχρι τις 14.30 το μεσημέρι.
Κάτι που βεβαίως θα συμβεί και σε πολλές άλλες αλυσίδες ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ. 
Άραγε το Υπουργείο Εργασίας και η Επιθεώρηση Εργασίας δεν γνωρίζουν ότι συμβαίνει αυτή η εργοδοτική αυθαιρεσία;
Μα οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι επίσης να χτυπήσουν κάρτα στην ΕΡΓΑΝΗ, άρα αυτομάτως το Υπουργείο Εργασίας γνωρίζει το πότε θα εργαστούν.

Για να δούμε επομένως τα δημοσιευμένα στοιχεία για το τι ισχύει για τα ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ. 
Τη Μεγάλη Παρασκευή θα λειτουργήσουν:

· ΑΒ Βασιλόπουλος 13:00- 20:00

· Σκλαβενίτης 13:00- 20:00

· Μασούτης 13:00 – 21:00

· My Market 13:00- 20:00

· Lidl 07:45- 21:00

Μεγάλο Σάββατο

· ΑΒ Βασιλόπουλος 08:00- 18:00

· Σκλαβενίτης 08:00- 19:00

· Μασούτης: 08: 00- 19:00

· My Market 08:00- 19:00

· Lidl 07:45- 21:00

Το πρώτο που μπορεί να επισημάνει κανείς είναι ότι ο κάθε εργοδότης κάνει ότι γουστάρει. 
Αλλιώς θα λειτουργήσει ο ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, άλλο καθεστώς για τον ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟ της πολυεθνικής Ολλανδικής εταιρείας λιανικού εμπορίου τροφίμων AHOLD DELHAIZE GROUP, διαφορετικά η γερμανική LIDL.

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι το Υπουργείο Εργασίας γνωρίζει, καλύπτει και στηρίζει αυτή την επιχειρηματική αναρχία, καθώς μαζί με τους εργοδότες επιτίθενται στους εργαζόμενους που αντιμετωπίζονται ως Αναλώσιμοι για τα κέρδη τους.
Για κυβέρνηση, εργοδοσία και ΕΕ δεν είμαστε άνθρωποι.
Η Ζωή μας τους ανήκει!
Είμαστε γρανάζια για να αυξηθούν τα κέρδη των μετόχων.
Η ζωή μας είναι στο έλεος των εργοδοτικών πλάνων, στην κατεύθυνση που δίνουν τα διευθυντικά στελέχη.
Τρίτο συμπέρασμα, στην κορυφή αυτής της ανελέητης αντεργατικής διαδικασίας βρίσκονται τα LIDL που φέτος γιορτάζουν 25 χρόνια εκμετάλλευσης των εργαζομένων και καταπίεσης των εργαζομένων.

Τη Μεγάλη Παρασκευή τα Lidl θα ανοίξουν στις 07:45, ενώ όλα τα άλλα καταστήματα θα ανοίξουν στις 13.00. Σύμφωνα με πληροφορίες εργαζομένων ο εφοδιασμός των LIDL γίνεται στις 4.00 τα ξημερώματα!
Επίσης, τη Μ.Παρασκευή τα lidl θα κλείσουν μια ώρα αργότερα από όλα τα άλλα ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ.
Αλλά και το Μεγάλο Σάββατο τα Lidl θα ανοίξουν στις 07:45 και θα κλείσουν στις 21:00, δύο ώρες αργότερα από τον Σκλαβενίτη-Μασούτη-My Market και τρεις ώρες μετά τον ΑΒ Βασιλόπουλος που θα κλείσει πόρτες στις 18.00.

Πρέπει να τονίσουμε ότι οι εργαζόμενοι δεν φεύγουν από τα καταστήματα όταν αυτά κλείνουν. Οι συνάδελφοι θα αποχωρήσουν μισή (00.30) με μία (1) ώρα αργότερα ανάλογα τον εφοδιασμό και το φτιάξιμο των ραφιών, αλλά και τις καθαριότητες (μανάβικο, ψάρια, κρεοπωλείο).

Να προσθέσουμε ότι σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία τα Mall, Golden Hall, Athens Metro Mall θα λειτουργήσουν τη Mεγάλη Παρασκευή 13:00-19:00 (ελάχιστο) και 13:00-21:00 (μέγιστο) ενώ το Μεγάλο Σάββατο 10:00-19:00 (ελάχιστο) και 10:00-20:00 (μέγιστο).
Το Attica θα είναι ανοιχτό 13:00- 21:00 τη Μεγάλη Παρασκευή ενώ το Μεγάλο Σάββατο 10:00- 19:00.

Συνάδελφοι για αυτή την κατάσταση έχει τεράστιες ευθύνες η κυβέρνηση της ΝΔ που δεν επιτρέπει την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, που μαζί με όλες τις προηγούμενες Μνημονιακές κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΟΣ-ΑΝΕΛ επέβαλαν τόσους αντεργατικούς νόμους που στόχευσαν και στοχεύουν στην εξαφάνιση της εργατικής αντίστασης, της συνδικαλιστικής δράσης, της οποιαδήποτε εργατικής αμφισβήτησης αυτού του εργασιακού μεσαίωνα.
Από την άλλη όμως μεριά ο Σύλλογος Εμπορουπαλλήλων που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ δεν έλαβε καμιά αγωνιστική πρωτοβουλία απέναντι στις αντεργατικές ρυθμίσεις. 
Αντί να έρθει το Σωματείο στα μαγαζιά για να ενημερώσει τους συναδέλφους, να σταθεί στο πλευρό τους και να διαμαρτυρηθεί την ώρα της πιο άγριας εργοδοτικής αυθαιρεσίας, περιορίζεται σε ανακοινώσεις. Δεν το έκανε ούτε τα Χριστούγεννα που η εργοδοσία και η κυβέρνηση της ΝΔ μας έβαλαν να δουλεύουμε και τις τρεις Κυριακές, δεν λαμβάνει ούτε και το Πάσχα που επικρατούν οι άγριοι νόμοι της Αγοράς.

Το λέμε ξανά.
Μόνο με εργατικούς αγώνες, οργανωμένους από τα κάτω και στα χέρια των ίδιων των εργαζομένων, μπορούμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας.

Email ergazomenoi.emporio2gmail.com Fb ergazomenoiemporio
Blog ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ