Σάββατο 2 Μαρτίου 2024

Μονταζιέρα στα ράφια των σούπερ μάρκετ

εφημερίδα ΠΡΙΝΚαθώς η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι η θηριώδης ακρίβεια συνεπάγεται τη δημοσκοπική (και επομένως εκλογική) φθορά της, εξήγγειλε με τυμπανοκρουσίες μέτρα για τη μείωση των τιμών σε χιλιάδες προϊόντα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ. Μάλιστα, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Σρέκας, συνοδευόμενος από πολλά τηλεοπτικά συνεργεία, επισκέφθηκε ένα σούπερ μάρκετ κι έκανε θριαμβευτικές δηλώσεις για μειώσεις “σε 3.900 διαφορετικούς κωδικούς”. Πράγματι, από Παρασκευή 1η Μαρτίου ισχύουν κάποιες μειώσεις σε επτά κατηγορίες προϊόντων, μόνο που τα προϊόντα αυτά (με εξαίρεση το βρεφικό γάλα)… δεν τρώγονται!

 Αυτό που θα ισχύει από 1η Μάρτη είναι μείωση των εκπτώσεων των προμηθευτών προς σουπερμάρ- κετ με την υποχρέωση να υπάρχει ισόποση μείωση στις χονδρικές τιμές τιμοκαταλόγου. Ωστόσο στην πράξη οι τιμές που θα διαμορφωθούν στο ράφι των σουπερμάρκετ για τον καταναλωτή, ενδέχεται να είναι ακόμα και υψηλότερες από όσα πλήρωνε με τις λεγόμενες «εκπτώσεις» καθώς οι αλυσίδες κατά την προσφιλή τους συνήθεια θα επιδιώξουν να αναπληρώσουν με άλλο τρόπο τις δικές τους απώλειες.

Αντί να περιορίσει τα αστρονομικά κέρδη του καρτέλ των προμηθευτών και των αλυσίδων σούπερ μάρκετ και να προχωρήσει στη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, η κυβέρνηση ανακοινώνει μειώσεις σε είδη, που ναι μεν είναι πρώτης ανάγκης, όμως οι τιμές στα καθημερινά είδη διατροφής (γαλακτομικά, λαχανικά, φρούτα, κρέας) παραμένουν απλησίαστες.

Εκτός και αν ο Κ. Μητσοτάκης θεωρεί πως ο ελληνικός λαός είναι κάτι σαν τον Άβερελ του Λούκι Λουκ, δηλαδή ότι τρώει σαπούνι και χορταίνει!