Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024

Πρωτοβουλία εργαζομένων σε εμπόριο και Σούπερ Μάρκετ: Νέο χαράτσι στους καταναλωτές για να αυξηθούν τα κέρδη Σούπερ Μάρκετ και Τραπεζών

Αφού μας έβαλαν να πληρώνουμε τις σακούλες για να βάζουμε τα προϊόντα που αγοράσαμε από τα δικά τους μαγαζιά, προπαγανδίζοντας ότι έτσι προστατεύουμε δήθεν το περιβάλλον, τώρα ετοιμάζουν νέο «χαράτσι» στις ηλεκτρονικές αγορές, με νέα έξτρα χρέωση ανάλογα με τα ψώνια. Ολοένα και πιο συχνά συνάδελφοι που εργάζονται σε διάφορα πόστα των ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΚ, τρέχουν με το καρότσι να κάνει ""τρελό" θόρυβο προκειμένου να το γεμίσουν με την παραγγελία κατ' οίκον.

Στην αρχή και προκειμένου οι επιχειρηματίες να δελεάσουν τους πελάτες να παραγγείλουν ηλεκτρονικά δεν είχαν χρεώσεις. Ορισμένοι καταναλωτές, εξαιτίας του επαγγέλματος τους αλλά και των άσχημων εργασιακών σχέσεων, προτιμούν αυτήν τη μέθοδο αγορών, καθώς δεν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για τα ψώνια. Τα ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ αρχικά όριζαν ένα ποσό που το θωρούσαν όριο για να γίνει η παραγγελία. Η επιλογή του click and collect παραμένει διαθέσιμη σε πολλές αλυσίδες, όπου ο πελάτης μπορεί να κάνει την παραγγελία του μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και να την παραλαμβάνει από το φυσικό κατάστημα. 

Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, η πλειονότητα των κορυφαίων αλυσίδων σούπερ μάρκετ έχει αρχίσει να εφαρμόζει διαδικασίες χρέωσης για τις παραγγελίες που πραγματοποιούν οι πελάτες κατ’οίκον, ανάλογα με τον όγκο των αγορών που κάθε ένας πραγματοποιεί. Και ενώ η κυβέρνηση ωθεί την χρήση των καρτών για τις πληρωμές, οι τράπεζες σχεδιάζουν να επιβάλουν σταθερή χρέωση για τη συντήρηση των λογαριασμών φυσικών προσώπων, προκειμένου να διαχειρίζονται πληρωμές, μεταφορές κεφαλαίων και την έκδοση καρτών.

Η θέσπιση μιας σταθερής χρέωσης, ύψους 0,50 ευρώ ανά μήνα, θα επιρρίπτεται μόνο σε λογαριασμούς κατάθεσης που διαθέτουν δυνατότητα πληρωμών, χρήσης χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, καθώς και δυνατότητα μεταφοράς κεφαλαίων και άλλων λειτουργιών. Αντιθέτως, δεν θα υποχρεούνται σε αυτήν τη χρέωση οι απλοί λογαριασμοί καταθέσεως, οι οποίοι ωστόσο δεν θα προσφέρουν δυνατότητα πληρωμών ή χρήσης χρεωστικής κάρτας για αναλήψεις κεφαλαίων.  

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αντισταθούμε σε αυτές τις χρεώσεις. Καλούμε τον κόσμο να παραπονεθεί και να Αρνηθεί να πληρώσει. Να μην πληρώνουμε χρήματα που μας ζητούν οι επιχειρηματίες και οι τράπεζες καθώς ουσιαστικά δεν μας προσφέρουν τίποτε επιπλέον. 

Όλες οι υπηρεσίες αυτές προσφέρονται από τους εργαζόμενους των ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ που εργάζονταν και συνεχίζουν να εργάζονται σε ένα καθεστώς ενταντικοποίησης και αμοιβόμενοι με 3,4 ευρώ την ώρα! Με την αισχροκέρδεια όμως και την υπερ-εκμετάλλευση των εργαζομένων αυξάνονται τα κέρδη των επιχειρηματιών, επεκτείνονται οι Αλυσίδες ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ και χτίζονται δεκάδες καινούργια καταστήματα. 

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ 

Απαιτούμε υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με αύξηση του μισθού, με πραγματικές αυξήσεις που να αντιστοιχούν στις ανάγκες μας. Δεν είναι δυνατόν για ένα παλιόσπιτο να δίνεις ενοίκιο 600 ευρώ, φώτα-τηλέφωνα-κοινόχρηστα-θέρμανση να είναι στα ουράνια και να σου μένουν ελάχιστα ευρώ για να αγοράσεις τα είδα χειρότερης ποιότητας για να βγάλεις το μήνα. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ: 

· Να μας δώσουν πίσω όλες τις τριετίες και τα χρήματα που αντιστοιχούν.
· Καμιά ελαστική μορφή απασχόλησης ‒ Να γίνουν επιτέλους προσλήψεις προσωπικού. 

Συνάδελφοι πρέπει να αγωνιστούμε μέσα από τα Σωματεία. Να κάνουμε πέρα τους εργοδοτικούς συνδικαλιστές που τα έχουν βρει με τα αφεντικά και να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Πρέπει να ενωθούμε. Απέναντι μας έχουμε την εργοδοσία, την κυβέρνηση και την ΕΕ. Μόνο με τον συλλογικό αγώνα, οργανωμένο από τα κάτω μπορούμε να Αντισταθούμε και να διεκδικήσουμε Υπερήφανα να εργαστούμε και να ζήσουμε ως άνθρωποι.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ